Top

Twitter

16-01-2012 12:06

MyKasih bantu hampir 10,000 keluarga miskin

TEMERLOH MyKasih Foundation yang diasaskan tiga tahun lalu kini telah membantu hampir 10,000 keluarga miskin di seluruh negara termasuk 650 di Pahang dalam menjamin kehidupan lebih balk dari se gi bantuan pendidikan dan makanan.

Pengasasnya, Ngau Boon Keat berkata, MyKasih Foundation yang menggunakan teknologi Mykad menjamin setiap sumbangan sampai kepada penerima sepenuhnya sekali gus member keyakinan kepada penderma untuk menyokong program tersebut.

Menurutnya MyKasih bukan sahaja memberi bantuan makanan malah keluarga penerima juga akan terlibat dalam latihan seperti kemahiran dan kelas tambahan disediakan.

"Ia bertujuan memberi peluang pekerjaan dan mendorong anak-anak keluarga penerima untuk tents belajar walaupun dalam keadaan keluarga mereka susah,' katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas perasmian program MyKasih 'Love My Neighbourhood' di Sekolah Jenis Kebangsaan Khee Chee, di sini, kelmarin.

Program dirasmikan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi,  Datuk Saifuddin Abdullah.

Turut hadir, Ketua Pegawai Eksekutif MyKasih Foundation, Datuk Barilisham Ghazali dan Pengerusi Eksekutif Kumpulan Tunas Manja, Datuk Chan Chin Swee.

Boon Keat yang keluarganya juga berasal dari Temerloh berkata, beliau dan keluarga sendiri menyumbang kepada 1,800 keluarga daripada keseluruhan 10,000 keluarga penerima sejak ditubuhkan tiga tahun lepas.

Beliau berkata, dengan menggunakan teknologi Mykad beliau amat berbangga dengan inovasi yang diperkenalkan dalam pengurusan bantuan kebajikan kerana semua bantuan daripada penderma dijamin sampai sepenuhnya kepada penerima.

"Bantuan ini diberikan dengan setiap keluarga menerima bantuan kewangan RM40 setiap dua minggu selama dua tahun.

"'Kriteria mereka yang layak menerima bantuan dipilih dan dicadangkan banyak pihak termasuk badan bukan kerajaan (NGO) dan pihak sekolah yang akhirnya ditapis kelab Lion dan Rotary sebelum diluluskan permohonan mereka,' katanya.

Facebook

Buku

On Lead

Lain-Lain

Sign in